OVER

 Gian van Grunsven (1985, NL) is maker, journalist en presentator. Ze studeerde moderne kunst- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en rondde haar master Dramaturgie af in Amsterdam. Tussentijd doorliep ze een jaar theaterschool. Haar projecten overschrijden disciplines in vorm en inhoud, verbindingen zoekend tussen wetenschap, filosofie en kunst, diepte interviews en poëtische bespiegeling, persoonlijke vragen en universele troost.

Gian presenteert interviewprogramma’s voor onder andere Felix Meritis, De Balie, Pakhuis de Zwijger, Oerol, de Toneelschuur, Nederlands Theaterfestival en De Brakke Grond. Haar interesse strekt van kunst/cultuur, onderwijs en maatschappij tot meer filosofische en how-to-live thema’s.

Als onderzoeker grijpt Gian haar onderwerp beet, draait het rond en bekijkt het van alle kanten. Van daaruit initieert ze multidisciplinaire projecten (theaterlezing + talkshow + podcast) over ontdekkingen (rondom bijv seksualiteit, denkkracht, zingevingsvraagstukken) die ze vanuit verschillende perspectieven belicht: cultureel, wetenschappelijk, artistiek, filosofisch, psychologisch, spiritueel.

Haar huidige project gaat over seks en seksualiteit. Yoga en mindfulness cursussen poppen uit de grond, maar wat doen we aan onze seksuele ontwikkeling?! En dat terwijl ons zelfvertrouwen onder druk van alle morele, medische en media-berichtgeving best wat steun kan gebruiken. De afgelopen jaren maakte zij hiervoor de talkshowreeks Voorlichting van Gevorderden met live interviews, demonstraties en muziek; de zevendelige cultuurhistorische podcastserie Bedvogels bij omroep HUMAN/VPRO;  de theatrale conference SEXIETY op Oerol, Parade en landelijk tournee i.s.m. Gehring&Ketelaars, waarin theater en colleges zich afwisselen en de one-woman-show ‘over komen, een theaterlezing over zelfbeminning en een poging tot ont-spannen‘ waarmee ze momenteel toert.

Voor komend seizoen liggen nieuwe plannen klaar.

Eerder maakte ze o.a. met Patrick van der Hijden de reeks The Future of Love over de toekomst van de romantische liefdesrelatie, i.s.m. de Correspondent en De Balie Cinema. Voor het Nederlands Theaterfestival bracht ze samen met acteur Bert Hana het programma ‘De Kunst van het Sterven, een ode aan de sterfscene’ in Stadsschouwburg Amsterdam. Ze toerde door Nederland en de V.S. met haar theatrale radiotalkshow ImprovFM en voor Over het IJ Festival zette ze het jaarlijks terugkerende locatieradioprogramma FestivalFM op.

Gian treedt ook op als dagvoorzitter en spreker.

“Besides jazz and sex, it’s conversation that can give the satisfaction of spontaneous interaction.” 

 

Gian van Grunsven (Master of Arts) | email@gianvangrunsven.com | 0031.6.12048513

Currently based in Amsterdam (Netherlands)

 

 

Gian van Grunsven - de kunst van het sterven, TF2014Foto: Andre Sjouerman

Ontwikkelen

Gian probeert voortdurend in ontwikkeling te blijven door veel programma’s en debatten bij te wonen, te lezen en gesprekken te voeren. Daarnaast verdiept ze haar werk als interviewer en moderator door masterclasses en workshops te volgen (bij oa Jellie Brouwers, Jan-Jaap van der Maur, Kim Coppes en Sonja Barend).

Eerder genoot ze de volgende opleidingen:

2008-2010 Master Degree Dramaturgy – University of Amsterdam Master These: a new Dramaturgy on Participatory Theater
2006-2007 Education in performing, directing and teaching – Theater School of Amsterdam
2003-2006 Bachelor Degree Language&Culture Studies – Moderne Culture, Art and Philosophy – University of Utrecht
2002-2003 International School of English Language (Cambridge, England)
20043-present Performance training and improvisation courses. Graduated at People’s Improv Theater (2010, NYC) and at TVA (2011, Amsterdam)
1996-2002 Stedelijk Gymnasium Arnhem