OVER

 Gian van Grunsven (1985, NL) is maker, journalist en presentator. Ze studeerde moderne kunst- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en rondde haar master Dramaturgie af in Amsterdam. Tussentijd doorliep ze een jaar theaterschool.

Gian maakt journalistiek-artistiek werk. Als onderzoeker en programmamaker grijpt ze haar onderwerp beet, draait het rond en bekijkt het van alle kanten. Vervolgens legt ze de verschillende visies en waarheden naast elkaar, en presenteert ze in vormen waarin hedendaagse pijnpunten en taboes verteerbaar worden voor haar publiek. Eerst de inhoud en het doel, dan de vorm: zo komt het dat ze zowel podcasts als theatercolleges als artikelen en nu ook een documentaire maakt.

Daarnaast is Gian een bevlogen interviewer. Ze werkt samen met onder andere Pakhuis de Zwijger, De Balie, Oerol, Atria, Brainwash, Nederlands Theaterfestival, Humanity House en Frascati. De onderwerpen kunnen uiteenlopen: van onderwijs, zorg en maatschappij tot meer humanistische en filosofische, en how-to-live thema’s.

Haar recente meerjarige project gaat over seksualiteit, en vrouwelijke seksbeleving in het bijzonder. Dit resulteerde o.a. in de zevendelige cultuurhistorische podcastserie Bedvogels bij omroep HUMAN/NPO Lab;  de theatrale conference SEXIETY op Oerol, Parade en landelijk tournee i.s.m. Gehring&Ketelaars, waarin theater en colleges zich afwisselen, het programma ‘over komen, een theaterlezing over zelfbeminning en een poging tot ont-spannen‘  (o.a. Lowlands, Tivoli, Brainwash) en de talkshow  Voorlichting van Gevorderden met live interviews, demonstraties en muziek. In 2017 werd ze genomineerd voor de Seks&Mediaprijs.

“Van Grunsven is snel, grappig en luchtig maar met een serieuze ondertoon. Knap.” – Scenes.nu

Voor komende jaren liggen nieuwe plannen klaar.

Eerder maakte Gian o.a. met journalist Patrick van der Hijden de reeks The Future of Love over de toekomst van de romantische liefdesrelatie, i.s.m. de Correspondent en De Balie Cinema. Voor het Nederlands Theaterfestival bracht ze samen met acteur Bert Hana het programma ‘De Kunst van het Sterven, een ode aan de sterfscene’ in Stadsschouwburg Amsterdam. Ze toerde door Nederland en de V.S. met haar theatrale radiotalkshow ImprovFM en voor Over het IJ Festival zette ze het jaarlijks terugkerende locatieradioprogramma FestivalFM op.

Gian treedt ook op als dagvoorzitter en spreker.

“Besides jazz and sex, it’s conversation that can give the satisfaction of spontaneous interaction.” 

 

Gian van Grunsven (Master of Arts) | email@gianvangrunsven.com | 0031.6.12048513

Currently based in Amsterdam (Netherlands)

 

Gian van Grunsven - de kunst van het sterven, TF2014Foto: Andre Sjouerman

Ontwikkelen

Gian probeert voortdurend in ontwikkeling te blijven door veel programma’s en debatten bij te wonen, te lezen en gesprekken te voeren. Daarnaast verdiept ze haar werk als interviewer en moderator door masterclasses en workshops te volgen (bij oa Jellie Brouwers, Jan-Jaap van der Maur, Kim Coppes en Sonja Barend).

Eerder genoot ze de volgende opleidingen:

2008-2010 Master Degree Dramaturgy – University of Amsterdam Master These: a new Dramaturgy on Participatory Theater
2006-2007 Education in performing, directing and teaching – Theater School of Amsterdam
2003-2006 Bachelor Degree Language&Culture Studies – Moderne Culture, Art and Philosophy – University of Utrecht
2002-2003 International School of English Language (Cambridge, England)
20043-present Performance training and improvisation courses. Graduated at People’s Improv Theater (2010, NYC) and at TVA (2011, Amsterdam)
1996-2002 Stedelijk Gymnasium Arnhem