Gian maakt journalistiek-artistiek werk. Als onderzoeker en programmamaker grijpt ze haar onderwerp beet, draait het rond en bekijkt het van alle kanten. Vervolgens legt ze de verschillende visies en waarheden naast elkaar, en presenteert ze in vormen waarin hedendaagse pijnpunten en taboes verteerbaar worden voor haar publiek. Eerst de inhoud en het doel, dan de vorm: zo komt het dat ze zowel podcasts als theatercolleges als artikelen en nu ook een documentaire maakt.
Voorlichting voor gevorderden
Meest recent maakte en presenteerde Gian een reeks programmaconcepten rondom seksualiteit. Ze stond aan de voet van de programma’s van kenniscentrum Love Academy, in opdracht van Mail&Female. Dit mondde uit in het interdisciplinaire project Voorlichting voor Gevorderden: interviews, lezingen en kunst over seks. Vervolgens maakte ze samen met theatergezelschap Gehring&Ketelaars de succesvolle swingende voorstelling Sexiety, een cross-over tussen theater en journalistiek, die onder andere te zien was op Oerol en de Parade en langs vele theaters toerde. In samenwerking met NPOlab en omroep HUMAN ontwikkelde en presenteerde Gian de cultuurhistorische podcastserie Bedvogels. Daar volgde een samenwerking met Lucas Andreas Ziekenhuis uit om een educatieve podcastreeks te maken over seksualiteit en borstkanker: De herontdekking van haarzelf. De kroon op het meerjarige seksualiteitproject werd de solovoorstelling over komen, die te zien was op o.a. Brainwash Festival, Oerol, Boulevard en Lowlands.
en meer
Tussendoor maakte zij onder andere met journalist Patrick van der Hijden de programmareeks The Future of Love, in samenwerking met De Balie Cinema en De Correspondent. Ook leidde zij enkele jaren de talkshows van het Nederlands Theaterfestival. Met kunstenaar en acteur Bert Hana bedacht Gian het programma en theaterprijs De kunst van het sterven. Daarnaast was ze jarenlang verantwoordelijk voor het ontmoetings- en publieksprogramma van Over het IJ Festival, waar kunstenaars, wetenschappers en bezoekers samenkwamen. Bij radiozender AmsterdamFM experimenteerde zij enkele jaren met nieuwe programmaconcepten, waaronder ImprovFM: een talkshow op de grens van fictie en non-fictie die ook naar New York en Chicago reisde.
Interactie
Gian vertrouwt op en houdt van de kracht van interactie: tussen disciplines; tussen theorie en praktijk; tussen het persoonlijke en het universele; tussen podium en publiek; en tussen spreker en gespreksleider.